ПРАВОВІ ОСНОВИ ЕКСПЕРТИЗИ ПРОДУКЦІЇ ЯК СКЛАДНИК ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО РИНКОВОГО НАГЛЯДУ

Автор(и)

  • Д. В. Смерницький Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України

DOI:

https://doi.org/10.37025/1992-4437/2025-43-1-7

Ключові слова:

безпечність та якість продукції, безпечність виробництва, випробувальна лабораторія, орган ринкового нагляду, суб’єкт господарювання, акредитація

Анотація

Україна, прагнучи долучитися до Європейського Союзу, має в
найкоротші терміни узгодити нормативно-правові
та нормативні документи в сфері технічного регулювання,
зокрема й акредитації органів з оцінки відповідності, діяльності
цих органів, випробувальних лабораторій, із вимогами
міжнародних та європейських стандартів, що забезпечуватиме
високий рівень захисту суспільних інтересів у сфері безпечності
нехарчової продукції, здоров’я користувачів цієї продукції,
здоров’я працівників на виробництві, екологічної безпеки
продукції та її виробництва. З огляду на зазначене
сформульовано мету статті. Методологічною основою
дослідження є загальнонауковий і спеціально-юридичний
методологічний інструментарій, який ґрунтується
на принципах комплексності, об’єктивності, цілісності
наукового пізнання. Відповідно до особливостей теми,
мети, завдань дослідження застосовувались
загальнотеоретичні та спеціальні наукові методи пізнання:
діалектичний, формально-логічний, формально-юридичний
та ін. Для дослідження наукових текстів і норм правових актів
із метою їх пізнання застосовано герменевтичний метод.
Зазначені методи використовувалися у взаємозв’язку
та взаємозалежності, що дало змогу забезпечити повноту,
усебічність та об’єктивність дослідження. Наукова новизна
полягає в комплексному та системному підході щодо
висвітлення експертизи нехарчової продукції як елементу
технічного регулювання в сфері державного ринкового
нагляду. Крім того, констатовано, що правове забезпечення
виробництва продукції здійснюється через встановлення
відповідних норм у законах України, постановах
та розпорядженнях Кабінету Міністрів України, технічних
регламентах (нормативно-правові акти), технічних умовах,
кодексах усталеної практики (нормативні документи),
наказах органів виконавчої влади, документах
підприємств-виробників тощо. Конституція України (ч. 1 ст. 3)
визначає, що людина, її життя, здоров’я, безпека визнаються
в Україні найвищою соціальною цінністю. До того ж обов’язком
держави (ст. 16) є забезпечення екологічної безпеки і підтримання
екологічної рівноваги на території України, збереження генофонду
Українського народу. Також держава (ч. 4 ст. 42) захищає права
споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції,
усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій
споживачів. Практична значущість дослідження щодо правового
забезпечення експертизи продукції та її виробництва, державного
ринкового нагляду за дотриманням встановлених параметрів
продукції та її виробництва полягає в можливості використання
його результатів для вдосконалення чинного законодавства
та нормативно-правових актів, розроблення нових технічних
регламентів і стандартів щодо встановлення вимог до продукції
та її виробництва, а також практики експертизи, випробувань,
сертифікації, ринкового нагляду на дотримання вимог
безпечності для людини та навколишнього середовища.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2025-07-16

Як цитувати

Смерницький, Д. В. . (2025). ПРАВОВІ ОСНОВИ ЕКСПЕРТИЗИ ПРОДУКЦІЇ ЯК СКЛАДНИК ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО РИНКОВОГО НАГЛЯДУ. Криміналістичний вісник, 43(1), 7–20. https://doi.org/10.37025/1992-4437/2025-43-1-7