ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА СХІДНІЙ ЄВРОПІ В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА РАННЬОГО НОВОГО ЧАСУ Вступ і Розділ 1. Про виготовлення фальшивих і підроблених монет

COUNTERFEITING IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE IN THE MIDDLE AGES AND EARLY MODERN TIMES

Автор(и)

  • А. С. Бойко-Гагарін

Анотація

За всіх часів фальшування та підроблення
монет, історія поширення яких бере свій початок із того самого моменту, коли з’явилися перші
засоби грошового обігу, було дуже прибутковою
справою. Вчиняли економічні злочини задля отримання прибутку, збуваючи на грошовому ринку фальшиві монети, які не є законним платіжним засобом і не мають матеріальної цінності. Попри величезний ризик, покарання та заборони фальшивомонетники, спустошуючи кармани простих людей, удосконалювали свій промисел. І в грошовий обіг потрапляла значна кількість підроблених монет.
Пропонуємо вашій увазі як результат багаторічних досліджень першу в Україні монографію,
присвячену приватним підробленням монет. Водночас досліджено основні типи фальшивих монет минулого, характерні для знахідок у Центральній і Східній Європі, визначено роль підробок в історії грошового обігу, описано технології їх виготовлення із застосуванням новітніх точних методів фізичних вимірювань. Здобуті автором результати відкривають нові, раніше не досліджені сторінки історії грошового обігу українських історичних регіонів, а також дають відповідь на деякі спірні актуальні питання вітчизняної нумізматики. Подана в роботі детальна топографія знахідок фальшивих монет минулого дозволяє визначити потенційні центри виготовлення монет на території сучасної України. Ґрунтуючись на зроблених висновках і зважаючи на глибину аспекту фальшивомонетництва, започатковано розширене визначення терміна «нумізматика».
Сподіваємося, що монографія буде корисна
нумізматам, історикам, археологам, музейним
працівникам і краєзнавцям, експертам-мистецтвознавцям під час вивчення та визначення фальшивих монет, сприятиме більш ґрунтовному дослідженню цього феномену, а отже викликатиме інтерес не лише у фахівців, а й у колекціонерів і поціновувачів старовини.
Колекціонування фальшивих монет певною
мірою схоже на збирання фольклору, адже вони є
витвором мистецтва невідомого авторства. Фальшиві монети – народна творчість і мистецтво, виражені в металі з особливим змістом. Незважаючи на злий намір, очевидно, що фальшивомонетники у створення таких «шедеврів» незрідка вкладали душу, водночас виявляючи неабияку майстерність, а то й креативність.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2022-12-20

Як цитувати

Бойко-Гагарін, А. С. . (2022). ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА СХІДНІЙ ЄВРОПІ В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА РАННЬОГО НОВОГО ЧАСУ Вступ і Розділ 1. Про виготовлення фальшивих і підроблених монет: COUNTERFEITING IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE IN THE MIDDLE AGES AND EARLY MODERN TIMES. Криміналістичний вісник, 38(2), 125–135. вилучено із https://visnyk.dndekc.mvs.gov.ua/index.php/visnuk/article/view/194

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВА