КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДЕРЖАВНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Бідняк, В. А. (Криміналістичний вісник, 2025)
У науковій статті конкретизовано криміналістичну характеристику кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним забезпеченням сфери охорони здоров’я, та її значення для розслідування таких правопорушень. Під час дослідження застосовано сукупність загальнонаукових (діалектичний, формально-логічні) і спеціальних методів наукового пізнання (системно-структурний, порівняльно-правовий, соціологічний, статистичний). Емпіричну базу дослідження склали матеріали щодо 138 фактів, зареєстрованих за ознаками кримінальних правопорушень у сфері охорони здоров’я, а також власний багаторічний досвід практичної роботи з розслідування таких правопорушень. Наукова новизна полягає в конкретизуванні криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним забезпеченням сфери охорони здоров’я, як цілісної системи, структурні елементи якої охоплюють сучасні особливості вчинення таких правопорушень, а розуміння їх взаємозв’язків слугує науковим інструментарієм підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів. Визначено предмет протиправних посягань, а саме майно, водночас пріоритет надано переважно публічним коштам, які складають не тільки державний і місцеві бюджети, а й міжнародне співфінансування. Заналізовано сучасні способи вчинення кримінальних правопорушень у сфері охорони здоров’я, серед яких привласнення коштів державного бюджету, наданих для реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення на реімбурсацію лікарських засобів і медичних виробів, внесення неправдивої інформації до електронної системи «eHealth», проведення публічних закупівель товарів, робіт і послуг за завищеною вартістю або з підробленням документів щодо їх приймання, обліку, списання чи використання та ін. Схарактеризовано особу правопорушника через систему соціальних, біологічних і професійних знань – медичних і немедичних представників закладу охорони здоров’я, постачальників товарів або виконавців замовлених робіт тощо. Порушено проблемні питання у визначенні потерпілої сторони, зокрема, за фактом привласнення або заволодіння майном, отриманим від донорів як гуманітарної або благодійної допомоги, а також у кримінальних провадженнях, де потерпілою особою є суб’єкти господарювання комунальної власності. Висвітлено особливості обстановки вчинення окреслених кримінальних правопорушень, акцентовано на її багатокомпонентності, що містить характеристику самої сфери охорони здоров’я, місця діяльності, а також місця, часу й умов вчинення кримінального правопорушення, серед іншого й нормативно-правового забезпечення публічних закупівель товарів, робіт і послуг. Констатовано, що слідова картина сформована слідами-предметами, слідами-речовинами, слідами-відображеннями, уявними (ідеальними) та електронними (цифровими) слідами, закцентовано на ресурсах відкритої інформації, електронних системах публічних закупівель. Зазначено проблемні аспекти збереження слідової інформації. Практична значущість здобутих результатів, серед іншого, полягає в тому, що визначення елементного складу криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним забезпеченням сфери охорони здоров’я, дає змогу на початковому етапі досудового розслідування висунути версії, окреслити типові слідчі ситуації, найбільш оптимально спланувати процесуальні дії та вирішити завдання кримінального провадження, визначені законодавством.