ПРОБЛЕМАТИКА НАРАХУВАННЯ ТА ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЗБИТКІВ, СПРИЧИНЕНИХ НЕЗАКОННИМИ ДІЯМИ СУБ’ЄКТІВ ПРОГРАМИ МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ - Бідняк, В. А. (Криміналістичний вісник, 2024)
У науковій статті розглянуто один із таких сучасних способів вчинення кримінальних правопорушень у галузі охорони здоров’я, як унесення неправдивої інформації до електронної системи «eHealth» за допомогою медичних інформаційних систем про надання медичних послуг пацієнтам за програмою медичних гарантій, висвітлено проблемні аспекти нарахування та підтвердження збитків, спричинених незаконними діями суб’єктів програми медичних гарантій. Під час дослідження застосовано сукупність загальнонаукових (аналізу, синтезу, дедукції, індукції) і спеціальних методів наукового пізнання (спеціально-юридичний, порівняльно- правовий, історико-правовий, соціологічний, статистичний). Емпіричну базу склали матеріали 68 кримінальних проваджень, а також результати дисертаційного дослідження. Наукова новизна полягає у формуванні пропозицій щодо внормування деяких питань реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення в 2024 р. в частині застосування замість тарифу, що визначається як глобальна ставка, у пакетах медичних послуг інших тарифів. Крім того, розкрито особливості бюджетного фінансування галузі охорони здоров’я, запровадженого з огляду на сучасний технологічний процес, проаналізовано механізм розрахування тарифів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Надано порівняльну характеристику обчислення в пакетах медичних послуг, які оплачуються за тарифом, де застосовуються: капітаційна ставка, ставка на пролікований випадок, ставка на медичну послугу, за якими оплата послуг нараховується та здійснюється за надані медичні послуги певним пацієнтам у поточний період. Наголошено, що за пакетами медичних послуг, які оплачуються за тарифом глобальної ставки, ані судовий експерт, ані аудитор не можуть обчислити вартість такої медичної послуги на момент її надання, оскільки формула розрахування глобальної ставки багатоскладова і містить такі елементи, які невідомі на час унесення відомостей до електронної системи охорони здоров’я. Доведено, що за таких умов є як готування до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 Кримінального кодексу України, так і замах на нього. Практична значущість полягає в удосконаленні окремих норм чинного законодавства задля забезпечення прозорості використання коштів державного бюджету, наданих на реалізацію програми медичних гарантій, установлення всіх обставин кримінального правопорушення, розрахування суми спричинених збитків, притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб.