ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО СПОСОБУ ТА ПРИСТРОЮ ДЛЯ БАЛІСТИЧНОЇ РЕКОНСТРУКЦІЇ ПОСТРІЛУ ПІД ЧАС УСТАНОВЛЕННЯ ОБСТАВИН ЗАСТОСУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - Соколов, О. С.; Кравчук, О. В.; Гордєєв, А. І. (Криміналістичний вісник, 2024)
Науковий прогрес і технологічний розвиток зумовлюють постійне вдосконалення техніко-криміналістичних пристроїв і методів, що сприяє більш ефективному розслідуванню кримінальних правопорушень, забезпеченню судової практики достовірними доказами. Водночас ефективність розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї, напряму залежить від своєчасного й об’єктивного встановлення всіх обставин пострілу, зокрема й від правильної реконструкції руху вистріляного снаряда, яким утворено вогнепальні ушкодження тіла людини чи тварини або вогнепальні пошкодження предметів. Завважене визначає мету статті й окреслює завдання. Серед найскладніших завдань судової балістичної експертизи – установлення обставин здійснення пострілу. Вирішення таких завдань у судовій балістичній експертизі набуває ваги для ефективного розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї. Під час дослідження застосовано загальнонаукові (емпіричні та теоретичні) і спеціальні методи дослідження. Серед них, зокрема, аналізу, синтезу, узагальнення, а також системний підхід, що забезпечив комплексний характер дослідження. Наукова новизна полягає в подальшому розвитку напряму створення способів та інноваційного спеціального технічного устаткування (балістичної реконструкції пострілу) для проведення криміналістичних досліджень під час установлення обставин застосування вогнепальної зброї при аналізуванні досліджуваних об’єктів. Крім того, зважаючи на можливості чинних методик і конструкцій пристроїв для криміналістичних досліджень під час установлення обставин застосування вогнепальної зброї при аналізуванні досліджуваних об’єктів, їх недоліки і переваги, запропоновано спосіб і конструкцію пристрою балістичної реконструкції руху вистріляних снарядів під час установлення обставин застосування вогнепальної зброї на основі використання променя джерела лазерного випромінювання та стікерів. Розкрито особливості практичного використання запропонованого інноваційного спеціального технічного устаткування для криміналістичних досліджень під час установлення обставин застосування вогнепальної зброї при аналізуванні досліджуваних об’єктів.