ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО В НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ: ПОВІДОМЛЕННЯ 2. 1994–2000 рр.: ПОБУТУВАННЯ УКРАЇНСЬКОГО КУПОНОКАРБОВАНЦЯ ТА ВВЕДЕННЯ В ОБІГ ГРИВНІ, ФАЛЬШУВАННЯ БАНКНОТ ГРИВНІ ТА МОНЕТ КОПІЙОК; ПОЯВА СЕРЕД ІНОЗЕМНОЇ ВАЛЮТИ ЄВРО, НОВІ МЕТОДИ ШАХРАЙСТВА - Бойко-Гагарін, А. С. (Криміналістичний вісник, 2023)
У науковій статті акцентовано увагу переважно на історичному аспекті проблеми фальшивомонетництва в сучасній Україні, не вдаваючися до деталей проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із підробленням грошей, судової експертизи чи експертного дослідження фальшивих грошей або засобів протидії підробленню грошей. Схарактеризовано у контексті зміцнення економічного суверенітету України й уведення в обіг національної грошової одиниці (період 1994–2000 рр.) основні тенденції підроблення грошей, а також деякі напрями протидії фальшивомонетництву, що й зумовлює мету статті. Методологія. Методологічною основою є загальнонаукові (аналітичний, синтетичний, логічний, ретроспективний, математичний, ілюстративний), історичні (історико-порівняльний, хронологічний, синхроністичний, діахронічний, типологічний) і джерелознавчі (критичний, евристичний, метрологічний, археографічний, іконографічний, палеографічний) методи наукового пізнання. Наукова новизна. Висвітлено тенденції підроблення грошей у незалежній Україні в період 1994–2000 рр., а також деякі напрями протидії фальшивомонетництву. Здобуті результати. Проаналізовано основні тенденції у підробленні грошей в Україні в фокусі становлення національної грошової одиниці та використання іноземної валюти. Проаналізовано та наведено порівняння структури фальшування грошей до та після грошової реформи 1996 р. Визначено та проаналізовано фантазійні штампи погашення фальшивих банкнот, які виникли на колекційному ринку та виготовлені для введення в оману поціновувачів старожитностей і культурних цінностей.