«СПРАВА БЕЙЛІСА» (1911–1913): ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВИЙ І КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ (до 110-ї річниці судового процесу) - Чисніков, В. М.; Юсупов, В. В. (Криміналістичний вісник, 2023)
Ґрунтуючись на аналізі архівних матеріалів кримінальної справи щодо вбивства Андрія Ющинського, оприлюднених спогадів учасників цього процесу про проведення розшукових заходів, слідчих дій і судового розгляду у «справі Бейліса», у контексті наукового осмислення оперативно-розшукових та криміналістичних аспектів кримінального провадження у зазначеній справі, що становить мету цієї статті, розглянуто вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на процес розслідування та судового розгляду справи, висунення версій за фактом виявлення трупа Андрія Ющинського та проведених слідством заходів для їх перевірки, заналізовано негласні заходи, слідчі (розшукові) дії, проведені експертизи у «справі Бейліса», головні положення судового процесу, у якому взяли участь видатні експерти того часу. Методологія. Для досягнення поставленої мети застосовано, зокрема, історико-правовий, історико-порівняльний і біографічний, порівняльно-правовий, формально-юридичний методи. Наукова новизна. На прикладі відомої кримінальної справи (1911–1913 рр.) за фактом убивства тринадцятирічного хлопчика Андрія Ющинського здійснено оперативно-розшуковий і криміналістичний аналіз процесу розслідування та судового розгляду «справи Бейліса», визнаної справою про ритуальне вбивство. Здобуті результати. Засвідчено вплив і втручання посадових осіб відомств юстиції, внутрішніх справ та поліції на процес попереднього розслідування вбивства з метою визнання його ритуальним злочином юдеїв. Схарактеризовано версії слідства, висунуті на початковому етапі розслідування: вбивство А. Ющинського вчинено його батьками через особисті неприязні стосунки; вчинення юдеями ритуального вбивства А. Ющинського; убивство А. Ющинського вчинили спільники з банди Віри Чеберяк. Розкрито головні оперативно-розшукові заходи та слідчі дії, проведені для перевірки висунутих версій. При підтвердженні негласними заходами та слідчими діями третьої версії, на підставі внутрішньої протидії розслідуванню, до суду було скеровано обвинувачення у вчиненні ритуального вбивства Ющинського євреєм М. Бейлісом. З’ясовано місце і значення висновків судово-медичної, психіатрично-психологічної та ритуальної експертиз у процесі судового доказування. Унаочнено роль відомих криміналістів та судових експертів початку ХХ ст. в дослідженні окремих обставин спричинення Андрію Ющинському насильницької смерті, оголошенні висновків експертів та їх перехресного допиту у суді. З огляду на досліджені речові докази та показання учасників процесу продемонстровано справедливість судового рішення про визнання Менделя Бейліса невинуватим у вчиненні вбивства, водночас визнаного ритуальним.