МЕТОДИЧНІ СПОСОБИ ТА ПРИЙОМИ ПРОВЕДЕННЯ СУДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ВІДПОВІДНОСТІ КОНТРОЛЬОВАНИХ ОПЕРАЦІЙ ПРИНЦИПУ «ВИТЯГНУТОЇ РУКИ» - Хомутенко, В. П.; Хомутенко, А. В. (Криміналістичний вісник, 2023)
Систематизація методичних способів і прийомів проведення судової економічної експертизи відповідності контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» за узагальненими результатами експертної практики сприятиме вдосконаленню методики проведення експертизи трансфертного ціноутворення, а отже становить мету цієї наукової статті. Методологія. Достовірність здобутих результатів забезпечено використанням широкого спектра методичних підходів до наукових досліджень, зокрема: формально-логічний, системний, моделювання, праксеологічний тощо. Наукова новизна. Запропоновано методичні способи і прийоми, які можуть використовуватися в судовій економічній експертизі контрольованих операцій у сфері трансфертного ціноутворення. Здобуті результати. Обґрунтовано, що звіт про контрольовані операції є об’єктом судової економічної експертизи разом з іншими носіями інформації, які піддаються дослідженню й за допомогою яких експерт пізнає обставини, що входять до предмета економічної експертизи в сфері трансфертного ціноутворення. Предмет судової економічної експертизи відповідності контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» визначається запитаннями, поставленими на вирішення експертизи. При цьому експерт використовує як загальнонаукові (аналіз і синтез, індукція, дедукція, аналогія, моделювання, абстрагування, конкретизація, системний аналіз), так і спеціальні методи дослідження (розрахунково-аналітичні, документальні, узагальнення). Вибір методу залежить від завдань судової експертизи щодо документального підтвердження чи спростування відповідності контрольованих операцій платника податку принципу «витягнутої руки» та матеріалів адміністративного провадження, що містять достовірну інформацію, яка стосується предмета дослідження. Узагальнення експертної практики дозволило систематизувати методичні способи та прийоми судової економічної експертизи відповідності контрольованих операцій принципу «витягнутої руки». Практичне використання поданих наукових напрацювань сприятиме вдосконаленню методики проведення судової економічної експертизи відповідності контрольованих операцій принципу «витягнутої руки».