ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ПІД ЧАС ВИЗНАЧЕННЯ ШВИДКОСТІ РУХУ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПЕРЕД ПЕРВИННИМ КОНТАКТУВАННЯМ - Сердюков, С. Є. (Криміналістичний вісник, 2018)
Висвітлено проблеми, які виникають під час визначення швидкості руху транспортних засобів перед зіткненням при дослідженні механізму та обставин дорожньо-транспортних пригод, можливі напрями їх вирішення. Систематизовано основні методи визначення швидкості руху транспортних засобів у межах дослідження дорожньо-транспортних пригод, використовувані в експертній практиці. Конкретизовано їх зміст, деталізовано переваги і недоліки, обґрунтовано їх застосування (самостійно або в сукупності з іншими методами); окреслено деякі сучасні методи та засоби оцінки швидкості транспортних засобів. Наголошено на доцільності застосування комплексного підходу до визначення швидкості руху транспортних засобів з використанням сучасних технологій і новітнього обладнання. Обґрунтовано, що практична реалізація викладених положень має позитивно вплинути на якість судових автотехнічних експертиз і сприятиме вдосконаленню системи убезпечення дорожнього руху. Ключові слова: дорожньо-транспортні пригоди; транспортний засіб; зіткнення транспортних засобів; швидкість руху транспортного засобу; гальмування.