ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ТА СХІДНІЙ ЄВРОПІ В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА РАННЬОГО НОВОГО ЧАСУ: Розділ 2. Часи Київської та Галицької Русі - Бойко-Гагарін, А. С. (Криміналістичний вісник, 2023)
Товарно-грошові відносини у добу Київської Русі характеризуються наявністю грошово-вагових зливків (гривен), дрібних європейських денаріїв і брактеатів, монет Візантії та Арабського халіфату. А також, власне, монет Русі, карбованих у Києві та Новгороді. З огляду на те, що фальсифікування засобів грошового обігу спостерігалося від античних часів, воно мало місце, логічно зауважити, і у Східній Європі в ІХ–ХІІ ст. На жаль, відомостей про підроблення монет за часів Київської Русі збереглося небагато. Проте майже всі згадані вище типи коштів були об’єктом фальсифікації, про що йдеться далі.