ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКСПЕРТНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИЛАДІВ ОБЛІКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ, ЩО ЗАЗНАЛИ ВПЛИВУ РАДІОЧАСТОТНОГО ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Рогалін, С. В. (Криміналістичний вісник, 2022)
Мета статті полягає в упорядкуванні теоретичних засад і розширенні методичної бази інженерно-технічних експертних досліджень приладів обліку електричної енергії, які зазнали впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання, при встановленні факту втручання в його роботу з метою необлікованого споживання електричної енергії. Методологія. Достовірність отриманих результатів і висновків, що ґрунтувалися на узагальненні відомостей про об’єкти дослідження в судових експертизах, виконуваних в Національному науковому центрі «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», забезпечено використанням комплексу загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема формально-логічних, порівняння та моделювання. Наукова новизна. У контексті електротехнічного дослідження приладів обліку електричної енергії уточнено механізм впливу електромагнітного поля в радіочастотному діапазоні на відповідність обліку електричної енергії та систематизовано теоретичні засади застосування електромагнітного екранування. Запропоновано поділ конструктивного виконання приладів обліку електричної енергії на групи за ознаками захисту від впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання. Висновки. Систематизовано нормативні вимоги, що встановлені до стійкості приладів обліку електричної енергії від дії впливу на них радіочастотного електромагнітного випромінювання. Окреслено механізм впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання та визначено конструктивні елементи приладів обліку, чутливі до дії такого випромінювання. Теоретично обґрунтовано застосування електромагнітного екранування як дієвого технічного засобу запобігання впливу електромагнітного поля у радіочастотному діапазоні на відповідність обліку електричної енергії. Запропоновано поділ конструктивного виконання приладів обліку електричної енергії на групи за ознаками захисту від впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання.