РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ДОДРУКУВАННЯ» І «ТЕХНІЧНИЙ МОНТАЖ» НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ СУДОВОЇ ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ДОКУМЕНТІВ - Пелюшок, В. Г. (Криміналістичний вісник, 2021)
Мета статті полягає в удосконаленні теоретичних засад і розширенні методичної бази криміналістичного дослідження документів при встановленні факту додрукування і технічного монтажу документів. Методологія. Достовірність отриманих результатів і висновків забезпечено застосуванням низки методів наукового пізнання. Так, за допомогою методів аналізу, синтезу, узагальнення та прогнозування сформульовано сучасні визначення таких видів підроблення документів, як технічний монтаж і додруковування, окреслено їх ознаки. Комплексним системним підходом засвідчено можливість позитивного вирішення питання, пов’язаного з дослідженням підроблених документів. Наукова новизна. У контексті криміналістичного дослідження документів уточнено дефініцію «додрукування», сформульовано криміналістичне визначення поняття «технічний монтаж документів», класифіковано основні способи виготовлення документів шляхом технічного монтажу. Висновки. Визначено лінгвістично-криміналістичний зміст понять «додрукування» і «технічний монтаж» на сучасному етапі розвитку судової технічної експертизи документів, що надало можливість з’ясувати їх змістове навантаження. Констатовано, що додрукування і технічний монтаж поєднує їх належність до способів зміни первинного змісту документа. Відрізняються вони технологією внесення змін та об’єктом дослідження (оригінал документа / технічне зображення документа). Уточнено дефініцію «додрукування» з позиції її осучаснення. Класифіковано основні способи виготовлення документів шляхом технічного монтажу. У результаті узагальнення практичного досвіду проведення експертиз документів зі зміненим змістом систематизовано ознаки додруковування і технічного монтажу документів.