«СПРАВА БАБИЦЬКОГО» (1911): ОДЕСЬКИЙ СУД ВИЗНАЄ… ДАКТИЛОСКОПІЮ - Чисніков, В. М. (Криміналістичний вісник, 2025)
Демонструючи глибокий, нерозривний зв’язок часів, на прикладі так званої справи Бабицького (1911), яку розглядала Одеська судова палата, зроблено спробу наукового осмислення історії становлення дактилоскопії як наукового вчення в Україні на початку ХХ ст. Під час дослідження застосовано наукові методи, зокрема історичний, історико-правовий, історико-порівняльний і біографічний. Наукова новизна полягає у висвітленні, ґрунтуючись на дореволюційних письмових джерелах, додаткових свідчень про маловідому «справу Бабицького», яку восени 1911 р. розглядала Одеська судова палата і визнала обвинуваченого злодія-рецидивіста Бабицького винним у вчиненні крадіжки з квартири лікаря Корнієнка. Констатовано, що вирок винесено винятково на підставі дослідження слідів пальців рук, які виявила поліція на місці події на дерев’яній полірованій скриньці. Наголошено, що це був перший випадок в історії криміналістичної практики в Україні, коли суд визнав результати дослідження слідів пальців рук доказом.