ЗАСТОСУВАННЯ ВИРОБУ «ПРИСТРІЙ ДЛЯ УТРИМУВАННЯ СУМІЖНИХ ЧАСТИН ПЕРЕШКОДИ ПРИ ФОРМУВАННІ СЛІДІВ ЗНАРЯДДЯМ ЗЛАМУ» В ЕКСПЕРТНІЙ ПРАКТИЦІ - Фуфалько, Ю. Ю.; Петрик, І. Я. (Криміналістичний вісник, 2025)
У статті на прикладі застосування виробу «Пристрій для утримування суміжних частин перешкоди при формуванні слідів знаряддям зламу» розглянуто напрями вдосконалення методів проведення судової трасологічної експертизи, зокрема під час дослідження знарядь, агрегатів, інструментів і слідів, які вони залишають. Використано методи наукового пізнання як на теоретичному, так і на емпіричному рівнях, серед яких: спостереження – з’ясування вихідних даних проблематики у вигляді встановлення найпоширеніших об’єктів експертизи, де вирішуються діагностичні й ідентифікаційні завдання, які можуть стояти перед експертом у межах трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.2 «Дослідження знарядь, агрегатів, інструментів і залишених ними слідів, ідентифікація цілого за частинами»; опис, вимірювання, що висвітлено безпосередньо і під час тлумачення загальних ознак пристрою, його параметрів, розмірних, технічних характеристик, принципу роботи та ін., а також щодо досліджуваних об’єктів; порівняння як знаходження меж потенційного інструментального використання обладнання, серед іншого й вирішення з його допомогою зазначених завдань трасологічної експертизи; експеримент – убачається в демонстрації прикладного застосування пристрою під час трасологічної експертизи, зокрема як обладнання, украй необхідного для розуміння, аналізу слідової інформації у вигляді певної категорії об’ємних статичних слідів. Запропоновано новий криміналістичний засіб, що полегшує роботу експертів і забезпечує якісне й обґрунтоване виконання поставлених завдань. Одним із таких інструментів є обладнання, відоме під назвою «Пристрій для утримування суміжних частин перешкоди при формуванні слідів знаряддям зламу» (на стадії формування уявлення про порядок застосування обладнання використовувалась умовна робоча назва «Штатив-Експеримент»), на який отримано патент. Розроблений пристрій призначений для підвищення ефективності досліджень, забезпечення точності експериментів, а також спрощення доступу до необхідного обладнання для експертів. Запропонований пристрій сприятиме розширенню можливостей експертної спільноти та надаватиме дієві інструменти для вирішення поставлених завдань. Наукова новизна статті полягає в обґрунтуванні доцільності використання виробу «Пристрій для утримування суміжних частин перешкоди при формуванні слідів знаряддям зламу» як допоміжного обладнання під час судової трасологічної експертизи за експертною спеціальністю 4.2 «Дослідження знарядь, агрегатів, інструментів і залишених ними слідів, ідентифікація цілого за частинами». Крім того, висвітлено можливості використання нової моделі для отримання експериментальних слідів знаряддя зламу, імітації способів зламу, дослідження механізму утворення слідів тощо. Завдяки інноваційній конструкції пристрій дає змогу фіксувати досліджувані матеріали, забезпечуючи їх надійну стійкість і мінімальність. Пристрій може бути використаний не тільки для трасологічних досліджень, а й у суміжних напрямах експертної діяльності, як-от дослідження холодної зброї, а також для фіксації об’єктів під час інших досліджень.