ХІМІЧНІ ПАСТКИ ЯК ЗАСІБ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ КРАДІЖОК - Кобець, М. В. (Криміналістичний вісник, 2025)
У процесі дослідження порушено проблематику з документування такої категорії кримінальних правопорушень проти власності, як крадіжки на об’єктах зберігання товарно-матеріальних цінностей за допомогою спеціальних хімічних речовин і висвітлено теоретико-прикладні підходи до правового забезпечення дій працівників підрозділів карного розшуку та дільничних офіцерів поліції (поліцейських офіцерів громад) із виявлення та профілактики крадіжок матеріальних цінностей за допомогою хімічних пасток, що й визначає мету статті. Методологічне підґрунтя дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема діалектичний, системний аналіз, синтез, статистичний, термінологічний, моделювання, теоретичне узагальнення. Наукова новизна здобутих результатів полягає в конкретизуванні визначення поняття хімічної пастки. Крім того, розроблено послідовність дій працівників підрозділів карного розшуку та дільничних офіцерів поліції (поліцейських офіцерів громад) із виявлення та профілактики кримінальних правопорушень, як-от крадіжки, і порядок оформлення результату спрацювання хімічної пастки на місці кримінального правопорушення. Висвітлено питання застосування в хімічних пастках певних видів спеціальних хімічних речовин та їх подальше дослідження. Для ефективного розв’язання проблемних питань із документування крадіжок матеріальних цінностей запропоновано розробити відомчий нормативно-правовий акт у вигляді інструкції з порядку застосування хімічних пасток відповідними працівниками поліції. Практична значущість дослідження полягає в розробленні послідовності застосування засобу для документування кримінальних правопорушень проти власності і процесуального порядку оформлення результату спрацювання хімічної пастки на місці кримінального правопорушення.