ПРАВОВІ ОСНОВИ ЕКСПЕРТИЗИ ПРОДУКЦІЇ ЯК СКЛАДНИК ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО РИНКОВОГО НАГЛЯДУ - Смерницький, Д. В. (Криміналістичний вісник, 2025)
Україна, прагнучи долучитися до Європейського Союзу, має в найкоротші терміни узгодити нормативно-правові та нормативні документи в сфері технічного регулювання, зокрема й акредитації органів з оцінки відповідності, діяльності цих органів, випробувальних лабораторій, із вимогами міжнародних та європейських стандартів, що забезпечуватиме високий рівень захисту суспільних інтересів у сфері безпечності нехарчової продукції, здоров’я користувачів цієї продукції, здоров’я працівників на виробництві, екологічної безпеки продукції та її виробництва. З огляду на зазначене сформульовано мету статті. Методологічною основою дослідження є загальнонауковий і спеціально-юридичний методологічний інструментарій, який ґрунтується на принципах комплексності, об’єктивності, цілісності наукового пізнання. Відповідно до особливостей теми, мети, завдань дослідження застосовувались загальнотеоретичні та спеціальні наукові методи пізнання: діалектичний, формально-логічний, формально-юридичний та ін. Для дослідження наукових текстів і норм правових актів із метою їх пізнання застосовано герменевтичний метод. Зазначені методи використовувалися у взаємозв’язку та взаємозалежності, що дало змогу забезпечити повноту, усебічність та об’єктивність дослідження. Наукова новизна полягає в комплексному та системному підході щодо висвітлення експертизи нехарчової продукції як елементу технічного регулювання в сфері державного ринкового нагляду. Крім того, констатовано, що правове забезпечення виробництва продукції здійснюється через встановлення відповідних норм у законах України, постановах та розпорядженнях Кабінету Міністрів України, технічних регламентах (нормативно-правові акти), технічних умовах, кодексах усталеної практики (нормативні документи), наказах органів виконавчої влади, документах підприємств-виробників тощо. Конституція України (ч. 1 ст. 3) визначає, що людина, її життя, здоров’я, безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. До того ж обов’язком держави (ст. 16) є забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, збереження генофонду Українського народу. Також держава (ч. 4 ст. 42) захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції, усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів. Практична значущість дослідження щодо правового забезпечення експертизи продукції та її виробництва, державного ринкового нагляду за дотриманням встановлених параметрів продукції та її виробництва полягає в можливості використання його результатів для вдосконалення чинного законодавства та нормативно-правових актів, розроблення нових технічних регламентів і стандартів щодо встановлення вимог до продукції та її виробництва, а також практики експертизи, випробувань, сертифікації, ринкового нагляду на дотримання вимог безпечності для людини та навколишнього середовища.