ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО У ЦЕНТРАЛЬНІЙ І СХІДНІЙ ЄВРОПІ В ДОБУ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА РАННЬОГО НОВОГО ЧАСУ: Розділ 5. Богемія (Чехія) - Бойко-Гагарін, А. С. (Криміналістичний вісник, 2024)
Приблизно 1300 р. в королівстві Богемія з відкриттям срібних копалень поблизу Кутна-Гори (чес. Kutná Hora, нім. Kuttenberg) почалося масове виробництво празького гроша – високопробної монети, карбованої як наслідування французької срібної монети гро турнуа (фр. gros tournois), яку вперше випустили 1266 р. за правління короля Людовика IX (1226–1270). Нова якісна срібна монета швидко здобула популярність серед населення і поширилася всією Східною Європою, стала основою грошового обігу на найближчі два з половиною століття в цьому регіоні та слугувала засобом для полегшення міжнародної торгівлі. На один празький грош припадало спочатку 12 парвусів, 12 празьких грошей дорівнювали одному золотому флорину [167, c. 304–305].