ПРОФЕСОР М. П. МАКАРЕНКО (1874–1945) – ОДИН ІЗ ПІОНЕРІВ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ КРИМІНАЛІСТИКИ: (до 150-річчя від дня народження) - Чисніков, В. М. (Криміналістичний вісник, 2024)
Висвітлено життєвий шлях і творчу діяльність відомого криміналіста, професора, одного з піонерів становлення та розвитку української криміналістики Миколи Прокоповича Макаренка (1874–1945), якому в 2024 р. виповнюється 150 років від дня народження. Саме він був першим директором Одеського інституту науково-судової експертизи (нині Одеський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України), обіймаючи цю посаду впродовж 1925–1938 рр. Праці М. П. Макаренка: «Кабинеты научно-судебной экспертизы» (1922); «Техника расследования преступлений: практическое руководство для судебных работников» (1925), «Розслід справ про отруєння» (1934); «Справа громадянина Терещука Петра» (1937); «Справа гр. Ч-ко» (1937); «Убивство громадянки З.» (1937); «Редкий случай самоубийства» (1938) тощо.