ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ У РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ - Грига, М. А.; Брисковська, О. М. (Криміналістичний вісник, 2023)
Мета статті полягає в аналізуванні напрямів використання спеціальних знань під час розслідування незаконного заволодіння транспортним засобом для підвищення ефективності протидії таким кримінальним правопорушенням. Методологія. Методологічним підґрунтям роботи стало використання як загальнонаукових, так і спеціальних методів наукового пізнання, зокрема: узагальнення, аналіз та синтез – для вироблення достовірних висновків в результаті опрацювання сукупності наукових та емпіричних джерел за обраною тематикою; системно-структурний – для вироблення системи спеціальних знань, якими послуговуються під час розслідування незаконного заволодіння транспортним засобом, та забезпечення комплексного характеру дослідження. Наукова новизна. Зроблено спробу визначити форми та умови ефективності використання спеціальних знань під час розслідування незаконного заволодіння транспортним засобом, окреслено види та можливості окремих видів судових експертиз у таких провадженнях, зважаючи на вимоги сьогодення; сформовано певні рекомендації на основі виявлених недоліків. Висновки. Використання спеціальних знань у провадженнях щодо незаконного заволодіння транспортним засобом є важливим інструментом для підвищення оперативності та результативності таких розслідувань в умовах перманентного підвищення рівня «професіоналізму» представників злочинного світу і стрімкого розвитку й модернізації автомобільної промисловості. Умовою підвищення рівня ефективності використання спеціальних знань для вирішення завдань досудового розслідування є комплексний підхід, що виявляється як у поєднанні різних форм використання спеціальних знань на різних етапах провадження, так і у призначенні комплексних судових експертиз для вирішення важливих завдань слідства. Формами використання спеціальних знань під час розслідування досліджуваних кримінальних правопорушень найчастіше є: проведення експертиз; отримання консультацій спеціалістів із питань, які потребують спеціальних знань; участь спеціалістів у проведенні слідчих (розшукових) дій; допиті експерта. Затребуваним під час розслідування проваджень, що розглядаються, є проведення транспортно-товарознавчої, трасологічної, технічної експертизи документів, а також, зважаючи на новітні способи вчинення досліджуваних кримінальних правопорушень, телекомунікаційної та експертизи комп’ютерної техніки і програмних продуктів. Негативний вплив на результати експертиз у досліджуваних провадженнях може чинити необізнаність замовників щодо наявності та можливостей окремих видів експертиз, некоректне формулювання запитань експертові, неправильне визначення послідовності проведення судових експертиз, що часто зумовлено низьким рівнем взаємодії між представниками експертних установ та органів досудового розслідування.