ДІЇ СЛІДЧОГО ПІД ЧАС ВИЯВЛЕННЯ НА МІСЦІ ПОДІЇ МОБІЛЬНИХ ТЕРМІНАЛІВ (СТІЛЬНИКОВИХ РАДІОТЕЛЕФОНІВ) - Кобець, М. В. (Криміналістичний вісник, 2023)
Мета статті полягає у висвітленні теоретико-прикладних підходів до правового забезпечення дій слідчих під час розслідування кримінальних правопорушень з отримання інформації з мобільних терміналів (стільникових радіотелефонів), виявлених на місці події, за допомогою технічних можливостей апаратно-програмного комплексу Cellebrite UFED. Методологія. З огляду на специфіку об’єкта та предмета дослідження обрано методологічний інструментарій. Методологічну основу становить діалектичний підхід до аналізу проблематики документування та фіксування на місці події доказів, зважаючи на можливості апаратно-програмного комплексу Cellebrite UFED. Під час дослідження використано систему методів наукового пізнання: формальної логіки (абстрагування, логіки, індукції, дедукції, синтез) – для з’ясування змісту розглядуваних питань; теоретичний – у процесі дослідження наукової та навчально- методичної літератури; моделювання – для розроблення й упровадження в практику послідовності дій слідчих під час розслідування кримінальних правопорушень. Наукова новизна. Запропоновано послідовність дій слідчого, якщо на місці події виявлено мобільний термінал (стільниковий радіотелефон), і порядок вилучення інформації (комп’ютерних даних) з цього пристрою за допомогою технічних можливостей апаратно-програмного комплексу Cellebrite UFED. Висновки. Розглянуто дії слідчого, коли на місці події виявлений мобільний термінал (стільниковий радіотелефон), що зумовлює необхідність використання спеціальних знань. Профіль і кваліфікація фахівця, якого потрібно залучити до огляду мобільного термінала (стільникового радіотелефона), визначається залежно від мети і завдань слідчої (розшукової) дії, зважаючи на встановлені первинні дані про характер кримінального правопорушення. Запропоновано процесуальний порядок отримання інформації (комп’ютерних даних) із мобільного термінала (стільникового радіотелефона), що передбачає створення «образу» / електронного звіту наявної інформації, який записують на цифровий носій у вигляді файлу, закріплюють електронною міткою у вигляді контрольної суми. Надані науково-методичні рекомендації у процесі викладення основного матеріалу можуть становити методологічне підґрунтя ефективного виявлення та розслідування кримінальних правопорушень зазначеної спрямованості, зважаючи на те, що в реаліях сьогодення практики, а також наукова спільнота плідно працюють над новими програмними рішеннями, розробляють інноваційні методології проведення окремих криміналістичних досліджень, започатковують новітні технології.